Δευτέρα, Ιουνίου 30, 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ: ιός «αδειάζει» τους τραπεζικούς λογαριασμούς - Πώς να προστατευτείς!


Στο στόχαστρο όσοι χρησιμοποιούν το e-banking
Συναγερμό για κακόβουλο λογισμικό που εξαπλώνεται μέσω e-mail και… αδειάζει τραπεζικούς λογαριασμούς σήμανε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφιστώντας την προσοχή όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες e-banking! 
Πώς «χτυπά» ο ιός
 

Ο ιός ονομάζεται EMOTET και «χτυπά» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείο. Ο χρήστης λαμβάνει e-mail το οποίο τον ενημερώνει για κάποια μεταφορά ποσού που έγινε στο τραπεζικό του λογαριασμό και το οποίο περιέχει link για περισσότερες πληροφορίες.

Μόλις ο χρήστης πατήσει στο σύνδεσμο (link), που περιέχεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχίζει η εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού, εν αγνοία του χρήστη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΕΜΟΤΕΤ έχει την ικανότητα να παρακάμπτει ακόμα και την ασφαλή σύνδεση HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) και υποκλέπτει τα ηλεκτρονικά στοιχεία πρόσβασης του e-banking (username, password, κτλ), καθώς και τα δεδομένα της κίνησης του δικτύου του χρήστη (sniff network traffic).

Πώς να προστατευτείς
Όπως τονίζει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όσοι λαμβάνουν αυτού του είδους το e-mail ΔΕΝ πρέπει να ανοίγουν το link, ούτε να «κατεβάζουν» αρχεία που πιθανόν περιέχει!

Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται σε κάθε χρήστη η επιβεβαίωση των συναλλαγών μέσω της τράπεζας. Κατ' αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ορθότητα του μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες.

Σε περίπτωση που ο χρήστης «πατήσει» το επίμαχο link, συστήνεται η επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210 6476464 ή στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr και 11012@hellenicpolice.gr

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου