Τετάρτη, Απριλίου 16, 2014

Περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει χτίζοντας τις υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ…



Το 2022, το Κατάρ θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο . Η διοργανώτρια πόλη έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές εργασίες για την δημιουργία ενός τεράστιου γηπέδου . Αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι , από το 2012 , περίπου 900 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους , ενώ εργάζονταν στο Κατάρ , σε μια αυξημένη οικοδομική διαδικασί λόγω του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου. *

 Τον περασμένο μήνα , η Guardian ανέφερε, ότι πάνω από 400 Νεπαλέζοι μετανάστες είχαν ήδη πεθάνει σε εργοτάξια . Μεταξύ 2010 και 2012 περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι από την Ινδία έχασαν και εκείνοι τη ζωή τους ενώ εργάζονταν σε εργοτάξια στο Κατάρ . Μια έκθεση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας ( ITUC ), αναφέρει ότι αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν, μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο , τουλάχιστον 4.000 μετανάστες εργαζόμενοι θα έχουν πεθάνει κατά την διάρκεια της εργασίας τους .

Συγκριτικά στοιχεία δείχνουν ότι, 25 εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Sochi, έξι εργάτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία , που ξεκινά αυτό το καλοκαίρι . Ο αριθμός των θανάτων στο Κατάρ είναι ασύληπτος .
Ο Robert Booth στη Guardian εξηγεί γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Κατάρ :
Οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε ζέστη που φτάνει τους 50 βαθμούς C (122F ) , οι εργοδότες παρακρατούν τους μισθούς τους για αρκετούς μήνες, καθώς και τα διαβατήριά τους, γεγονός που καθιστά αδύνατο για αυτούς, το ενδεχόμενο να φύγουν, ενώ στερούνται ακόμη και το δικαίωμα να έχουν δωρεάνδωρεάν πόσιμο νερό . Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ασθένεια είναι ενδημική μεταξύ των εργαζομένων, που ζουν σε άθλιες και ανθυγιεινές συνθήκες, μαζί με παρά πολλά άτομα, ενώ έχει αναφερθεί επίσης ότι πολλοί δεν τρώνε τίποτα. Τριάντα εργάτες από το Νεπάλ κατέφυγαν στην πρεσβεία της χώρας τους και στη συνέχεια εγκατέλειψαν τη χώρα , αφού κατήγγειλα ότι δεν είχαν λάβει καμία αμοιβή για την εργασία τους.
Σύμφωνα με την ITUC , υπάρχουν ήδη 1,2 εκατομμύρια μετανάστες εργαζομένοι στο Κατάρ, και περίπου ένα εκατομμύριο πιθανότατα θα φτάσουν στη χώρα για να βοηθήσουν στις κατασκευές. «Αυτοί είναι ουσιαστικά σκλάβοι» , αναφέρει η Sharan Burrow από την διεθνή συνδυκαλιστική συνομοσπονδιά εργαζομένων, ITUC . «Η Fifa πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό και σαφές μήνυμα προς το Κατάρ ,ότι δεν θα επιτρέψει το Παγκόσμιο Κύπελλο , να οργανωθεί στις πλάτες ενός συστήματος σύγχρονης δουλείας , που αποτελεί την πραγματικότητα για τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες εργάτες εκεί σήμερα », είπε .
Όταν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας της Guardian , ένας εκπρόσωπος από το Κατάρ είπε στον δημοσιογράφο Booth : ” Η υγεία , η ασφάλεια , η ευημερία και η αξιοπρέπεια του κάθε εργαζομένου που συμβάλλει στην οργάνωση του 2022 Fifa World Cup είναι υψίστης σημασίας για την επιτροπή μας και δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε, ότι η εκδήλωση θα χρησιμεύσει, ως καταλύτης για την βελτίωση της ζωής βελτιώσεις όλων των εργαζομένων στο Κατάρ “.
900 θανάτοι κατά τη διάρκεια κατασκευών είναι κάτι ακραίο και ασυνήθιστο και το Κατάρ έχει χρόνια ακόμη μέχρι να τελειώσει όλες τις εργασίες. Το πιθανότερο είναι, ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν , και , εάν η ITUC έχει δίκιο, μπορεί να είναι χιλιάδες.



(πηγή :https://revolution-news.com/900-workers-already-died-building-qatars-world-cup-infrastructure/)
(μετάφραση/προσαρμογή Sylvia)
*(GD-ELLAS: Αν είχαν πεθάνει στην Ελλάδα, όχι 900, ούτε 90, αλλά 9 άτομα, είτε ντόπιοι είτε μετανάστες, θα είχε ξεσηκωθεί το "σύμπαν" και θα μας διέσυραν με πάθος. Εκεί όμως είναι Κατάρ, δεν λογίζονται ως άνθρωποι από τους "ανθρώπινους" κοσμικούς κύκλους του - όχι δυτικού - μεσαιωνικού κόσμου. Ενώ εδώ είναι η χώρα της κατάρας και της Κατάρας - στην Πίνδο)
http://hel-las.blogspot.gr/2014/04/900.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου