Τρίτη, Νοεμβρίου 13, 2018

Ο ιερός Χρυσόστομος και η πολιτική εξουσία

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, υπήρξε ο πλέον σκληρός επικριτής των ακροτήτων της πολιτικής εξουσίας... Ο έλεγχός του προς τους πολιτικούς γινόταν χωρίς οργή και αλαζονεία, αλλά με αγάπη και ειλικρινές πατρικό ενδιαφέρον για την πνευματική κάθαρση του δημόσιου βίου.

Ο ιερός Χρυσόστομος ουδέποτε χαρίστηκε στους άρχοντες του κόσμου τούτου και γι’ αυτό τον λόγο δεν τους ήταν αρεστός... Διαβάστε περισσότερα »




1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/1/16

    Είναι αλήθεια το ότι ο Μέγας Άγιος και Διδάσκαλος της Εκκλησίας Ιωάννης της Ανθούσης ο Χρυσόστομος έκανε σφοδρό έλεγχο προς την εξουσία της εποχής εκείνης και ιδιαίτερα προς την Βασίλισσα (Θεοδότη νομίζω ήταν το όνομα της) για την οποία έβγαλε πύρινους λόγους εναντίον των πράξεων της και κυρίως για το χρυσό άγαλμα της κοντά στην Αγία Σοφία. Η ίδια δε τον κυνήγησε τόσο πολύ που το έστειλε εξορία στα Κόμανα στην Κουκουσό εκεί στο εκκλησάκι του Αγίου Βασιλίσκου μαζί με την στρατιωτική κουστωδία και από όποιο μέρος κι αν περνούσαν παρά τον προχωρημένο αρκετά της ηλικίας του κανένα μοναστήρι δεν τον δεχόταν διότι όλοι υπόκυπταν στην Βασίλισσα. Εκεί στα Κόμανα στον Άγιο Βασιλίσκο άφησε την τελευταία του πνοή ένα βράδυ αφού είδε τον Άγιο Βασιλίσκο στο όνειρο του που του είπε "θάρσει τέκνο άυριο μετ εμού εί". Το τέλος της Βασίλισσας ήταν φρικτό αφού πέθανε πάνω στην γέννα του παιδιού της με φρικτούς πόνους, ο δε τάφος σειόταν συνέχεια σαν σεισμός και όταν μετά από χρόνια επί βασιλείας του υιού της οι χριστιανοί απαίτησαν να επιστραφούν τα λείψανα του Αγίου στην Πόλη και όλος ο λαός με τον Βασιλιά τα υποδέχθηκαν παρακάλεσε ο γυιος της να αποθέσουν τα Άγια λείψανα στον τάφο της μητέρας του όπου και έπαψε να σειέται. Φοβάμαι ότι τα ίδια και χειρότερα θα πάθουν οι σημερινοί βασιλιάδες μας (γιατί για βασιλιάδες πρόκειται αφού η εξουσία πάει από τον παππού στον εγγονό και από τον πατέρα στον γυιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή