Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

Οι θέσεις της συριακής κυβέρνησης για τα τελευταία γεγονότα στη Συρία και Τουρκία

SANA, Κρατικό Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Δαμασκός), 12η Μαΐου, 2013,  (μτφ. Κριστιάν)
Zou'bi: Οι εκρήξεις της Rihaniyah είναι μια τρομοκρατική πράξη που καταδικάζεται  από όλα τα κριτήρια... Η Τουρκία αναλαμβάνει την ηθική και πολιτική ευθύνη ενώπιον των δυο λαών, τουρκικού και συριακού.
Δαμασκός / Ο υπουργός ενημέρωσης Omran Zou'bi, χαρακτήρισε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στη Rihaniyah της Τουρκίας ως «τρομοκρατική πράξη που καταδικάζεται από όλα τα ηθικά, νομικά και ανθρώπινα κριτήρια», εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τον αδελφό τουρκικό λαό και ευχόμενος γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.


 

Ο υπουργός ενημέρωσης Omran Zou'bi
 «Όλες οι δημόσιες ή σιωπηρές κατηγορίες που εκτοξεύονται από ορισμένους  Τούρκους αξιωματούχους κατά της  Συρίας είναι εντελώς αβάσιμες», αποφάνθηκε ο Zou'bi ο οποίος μίλαγε κατά την έναρξη του πολιτικού επιστημονικού συμποσίου που οργανώθηκε στη Βιβλιοθήκη Αλ Άσαντ στη Δαμασκό. Διαβεβαίωσε με την ευκαιρία ότι η Συρία  δεν ακλούθησε και δεν θα ακολουθεί ποτέ μια τέτοια μέθοδο που έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της, την ηθική της και τη συμπεριφορά της.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει τις παραμεθόριες περιοχές σε κέντρα τρομοκρατίας και διευκόλυνε τη πρόσβαση όπλων και τρομοκρατών στη Συρία και γι 'αυτό φέρει την άμεση ηθική και πολιτική ευθύνη ενώπιον των δυο λαών, τουρκικού και συριακού, και όλων των λαών της περιοχής.  
«Γνωρίζουμε τον σκοπό αυτών που θέλουν να παράγουν εκρήξεις στη Συρία, αλλά  γιατί να κάνουν εκρήξεις στην Τουρκία, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση μεταξύ των Ερντογάν και Ομπάμα; Μήπως ο Ερντογάν θέλει να προκαλέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι διαθέτει αρκετή δύναμη για να παρέμβει στη Συρία ή μήπως θέλει να διακόψει τις ρωσο-αμερικανικές προσπάθειες στα πλαίσια μιας πολιτικής διευθέτησης;», αναρωτήθηκε ο  Zou'bi.

Κάλεσε για το σκοπό αυτό, την Τουρκία να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη.

«Αν το κράτος και ο λαός στην Τουρκία θέλουν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους, πρέπει να ζητήσουν από τον Ερντογάν να παραιτηθεί επειδή ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι υπεύθυνοι για ό, τι συμβαίνει», δήλωσε ο Zou'bi που πρόσθεσε ότι, με αυτή την έννοια , δεν έχει το δικαίωμα ο Ερντογάν να επιζητήσει δόξες με το αίμα  των Σύρων και των Τούρκων.

Όσον αφορά την πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά της Συρίας, ο υπουργός πληροφοριών τόνισε ότι το Ισραήλ παραβίασε τις διεθνείς δεσμεύσεις του (συμφωνία για τον διαχωρισμό των δυνάμεων στο Γκολάν) και γι 'αυτό τον λόγο, η Συρία έχει το δικαίωμα να ασχοληθεί με το θέμα του Γκολάν ως ιδιοκτήτης αυτής της γης που ήταν και θα παραμείνει συριακή γη, ακόμη και αν ο ισραηλινός στρατός υπάρχει εκεί.
«Η Συρία έχει το δικαίωμα να εισέλθει στο Γκολάν και να βγει όπως θέλει», συνέχισε, καλώντας το Ισραήλ να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πετάξει στο συριακό ουρανό, επειδή ο συριακός ουρανός και η γη της Συρίας δεν είναι μέρος για περίπατο και ο συριακός στρατός γνωρίζει πώς να υπερασπιστεί την πατρίδα.

«Εξαπατάται εκείνος που πιστεύει ότι άνοιξε η ευκαιρία για να παίξει με τη Συρία. Είμαστε άνθρωποι που δεν ξεχνούν ούτε την απάντηση στην επίθεση, ούτε τους μάρτυρες μας ούτε εκείνους που τους σκότωναν», πρόσθεσε.

Ο κ. Zou'bi είπε ότι η συριακή επίσημη και ιδιωτική πληροφόρηση (τύπος) δεν είναι παραδειγματική αυτές τις μέρες, διευκρινίζοντας ότι η κρίση και η επίθεση επέβαλαν στη συριακή πληροφόρηση  ταχεία δράση και την αναγκαιότητα να τρέχει παράλληλα με τις εξελίξεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η συριακή υπηρεσία ενημέρωσης  διεξάγει μια πραγματική μάχη μαζί με όλα τα θεσμικά όργανα του κράτους προς την αληθινή ηθική και υλική έννοια και παρουσίασε πολλούς μάρτυρες και ότι ήταν στόχος κυρώσεων και υψηλών πιέσεων από εξωτερικούς παράγοντες για να αποκρύψουν τη φωνή της.

Ο κ. Zou'bi πρόσθεσε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, το Υπουργείο Πληροφόρησης επέτρεψε σε 300 media να εισέλθουν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών, γαλλικών και βρετανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, χωρίς καμία παρεμβολή στο έργο τους.

Ο Σύρος υπουργός, είπε επίσης ότι η Συρία είχε διερευνήσει τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στα συροτουρκικά και συροιορδανικά σύνορα, και γνωρίζει τα μέρη που εμπλέκονται, αλλά δεν προέβηκε σε δηλώσεις λόγω της φύσης των γεγονότων, χαρακτηρίζοντας τις τουρκικές δηλώσεις «γελοίες και παιδαριώδεις».

Ο κ. Zou'bi είπε ότι η συνωμοσία κατά της Συρίας επιμένει ακόμα και οι δηλώσεις που εκτοξεύονται από ορισμένα μέρη, ιδιαίτερα από την Τουρκία αλλά και από άλλους, εναντίον της Συρίας εξακολουθούν να υπάρχουν και επιμένουν στη συνωμοσία εναντίον της Συρίας.

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Συρίας, ο κ. Zou'bi δήλωσε ότι μια ανανεωμένη Συρία αποτελεί εθνικό πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό σχέδιο στο οποίο όλοι οι Σύροι πρέπει να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους, προσθέτοντας ότι η έναρξη του σχεδίου ανανέωσης της  Συρίας δεν θα λάβει χώρα χωρίς εθνικό πολιτικό διάλογο που δεν αποκλείει κανέναν και δεν αγνοεί κανέναν.
Λαμβάνοντας τον λόγο από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών κ Ηλία Μουράντ είπε ότι οι εχθροί της Συρίας ξεκίνησαν τον πόλεμο μέσω της πληροφόρησης πριν από τα όπλα, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα μέρη της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με δυτικά σχέδια ή ατζέντες πιστεύουν ότι μπορούν να διατυπώσουν προτεραιότητες και πεποιθήσεις σπέρνοντας την αναρχία και επιβάλλοντας αξίες ξένες προς τους Σύρους, μέσω μιντιατικών μεθοδικών και μελετημένων σχεδίων.
Από τη πλευρά του ο Σύρος στοχαστής Anis Naqache, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας και των ανώτερων αξίων της, διευκρινίζοντας  ότι η πληροφόρηση έχει γίνει σήμερα μια από τις στρατηγικές συνιστώσες και το σημείο ισχύος οποιουδήποτε κράτους ή κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου